RoundCube

Webmail

Huidig

Voor klanten en gebruikers van LinuxPro is er gratis webmail beschikbaar via https://webmail.linuxpro.nl

We raden je aan om de nieuwe webmail te gebruiken.

Nieuw in test

Je kunt de nieuwe webmail alvast gebruiken. Deze is sneller, veiliger en heeft meer opties: https://webmail2.linuxpro.nl We raden je aan deze webmail te gebruiken.

Instellingen voor de huidige webmail

Uiterlijk wijzigen

Er zijn twee stijlen beschikbaar waardoor het uiterlijk van webmail een ander aanzicht krijgt. De stijl is in te stellen door:

Instellingen -> Gebruikersinterface -> Interfacestijl

Kies voor larry, de moderne stijl of classic voor de klassieke (oude) stijl.

Indentiteiten instellen

Soms is het praktisch om meerdere identiteiten te kunnen gebruiken. Ga hiervoor naar:

Instellingen -> Identiteiten

Klik onder in het scherm op het + teken om een identiteit toe te voegen.

Wijzigen wachtwoord

Na het inloggen kan via Instellingen -> Wachtwoord het wachtwoord gewijzigd worden. Let wel op dat het wachtwoord minimaal 6 tekens bevat. Het wachtwoord kan bestaan uit hoofd- of kleine letters, cijfers en speciale tekens als *, ! en #

Instellen 2 staps verificatie

Om je email beter te beschermen kan je er voor kiezen om naast je gebruikersnaam en wachtwoord een tweede verificatiestap toe te voegen. Hiervoor heb je de gratis app Google-Authenticator nodig. Deze app maakt eenmalige codes aan. Het kinkt misschien ingewikkeld maar het zorgt ervoor dat iemand die je gebruikersnaam en wachtwoord weet te achterhalen (hack, voor hand liggend wachtwoord enz) toch niet kan inloggen omdat de tweede stap dus een tijdelijke code is.

• Ga naar Instellingen -> 2 staps Google verificatie
  • Kies Genereer secret en klik op Opslaan.
  • Nu krijg je een knop erbij :Toon QR code. Scan deze code met je Google-Authenticator app in.
  • Als dat gelukt is klik je Activeer aan en kies je voor Opslaan.
  • Als je nu uitlogt en weer inlogt wordt na het eerste normale inlogscherm, het tweede scherm getoond waarin om je tijdelijke Google Authenticator code gevraagd wordt.

De Google-Authenticator app vind je Google Play of in Apple’s iTunes

De nieuwe webmailrainloop

De nieuwe webmail is te vinden op https://webmail2.linuxpro.nl

Deze nieuwe webmail is niet alleen sneller maar ook veiliger en biedt je oa. de mogelijkheid om je Gmail naast je LinuxPro webmail in n interface te kunnen lezen en versturen.

Eerste gebruik

Als je voor de eerste keer inlogt op de nieuwe webmail via https://webmail2.linuxpro.nl heb je de Google Authenticator app nodig. Deze vind je in Google Playvoor Android of in Apple’s iTunesvoor Apple iphones en iPads.

• Log in en je krijgt een melding dat 2 staps authenticatie vereist is
  • Klik op activate en er wordt een QR code getoond
  • Scan de QR code met de Google Authenticator app
  • Klik op test en vul de code van de Google Authenticator app in
  • Als de code geaccepteerd wordt zet het vinkje bij [ ] Gebruik 2-staps verificatie aan.

Gmail account toevoegen

• Ga naarhttps://security.google.com/settings/security/apppasswords om een applicatiewachtwoord aan te maken. Sla dit wachtwoord op, je hebt het zo dadelijk nodig om je Gmail toe te voegen in de LinuxPro webmail.
  • Log in op de LinuxPro webmail en klik rechtsboven op het pijltje naar beneden en kies voor + Account toevoegen.
  • Kies voor Gmail en vul je Gmail email-adres in en het zojuist aangemaakte app wachtwoord. (Dat is dus niet je normale wachtwoord van Gmail maar dat speciaal aangemaakte wachtwoord)

Hierna kan je switchen tussen je LinuxPro account en je Gmail email. Dat is best handig, n plek voor al je email.

Instellen identiteiten

Als je meerdere identiteiten wilt gebruiken kun je deze instellen via:

• klik rechtsboven op het pijltje naar beneden
  • kies voor instellingen en ga naar accounts

Je kunt als je een email aanmaakt kiezen uit de aangemaakte identiteiten.

E-mail digitaal ondertekenen en/of gecodeerd verzenden.

De nieuwe webmail maakt het digitaal ondertekenen en/of gecodeerd email verzenden en ontvangen er makkelijk:

• klik rechtsboven op het pijltje naar beneden
  • kies voor Instellingen -> OpenPGP
  • vul de gevraagde info in klik op genereer

Je hebt nu een publieke en geheime sleutel. Je kan vanaf nu je email digitaal ondertekenen zodat ontvangers weten dat de email van jou ook daadwerkelijk van jou afkomstig is. Daarnaast kun je je publieke sleutel vrij delen met anderen. Zodra je de publieke sleutel hebt van iemand waar je een email aan wilt versturen kun je je emails voortaan gecodeerd verzonden. Alleen de ontvanger kan ze dan de-crypten of ontcijferen en lezen.

Tweestaps verificatie / two factor authentication

De nieuwe webmail vereist dat je inlogt met je inlognaam, wachtwoord en een nmalige code. Deze code wordt via de Google Authenticator app (gratis Apple en Android) aangemaakt. Je kan een vinkje zetten zodat de computer of tablet waarmee je inlogt deze code 1x in de maand vraagt en niet elke keer als je inlogt.

De Google-Authenticator app vind je Google Play of in Apple’s iTunes