Waarom email digitaal ondertekenen

PGP logo

PGP logo

LinuxPro webmail biedt de mogelijkheid om je email digitaal te ondertekenen. Dit geeft de ontvanger veel meer zekerheid dat de email die jij verstuurd ook echt van jou afkomstig is. Daarnaast biedt deze techniek de mogelijkheid om je email aan ontvangers waarvan je hun digitale handtekening geaccepteerd hebt te coderen. Voordeel hiervan is dat dat ook alleen de ontvanger je bericht kan decoderen en kan lezen.

Hoe werkt het

Je maakt eenmalig voor je emailadres een sleutelpaar (keypair) aan. Dit sleutelpaar bestaat uit twee delen: een prive sleutel en een publieke sleutel die je met iedereen kan/mag moet delen. De prive of geheime sleutel wordt niet op onze server opgeslagen maar binnen je eigen browser en pc.

Je maakt een sleutelpaar aan in webmail via: …Meer en dan Sleutelbeheer

sleutelbeheer

Kies vervolgens voor “Genereer sleutels”

NB: Je kan voor elke identiteit die je in webmail hebt een apart sleutelpaar aanmaken.

Instellingen voor ondertekening en coderen

Om in te stellen of je je email digitaal wil ondertekenen of wil coderen ga je in webmail naar Instellingen -> Berichten Opstellen en onderaan vind je de opties om ondertekenen en/of coderen in te stellen.

Importeren van publieke sleutel

Het importeren en tekenen van iemand anders publieke sleutel heeft meerdere voordelen. Je kan niet alleen makkelijk zijn of haar email identiteit controleren maar ook versleutelde berichten verzenden die alleen door hem of haar gelezen kunnen worden.

Het importeren van een publieke sleutel doe je via …Meer -> Sleutelbeheer en dan Publieke sleutels