Sneller en veiliger internetten

Veel websites die je bezoekt plaatsen vaak allerlei trackers en reclame’s en dat zorgt er niet alleen voor dat het laden van pagina’s trager gaat maar er wordt ook allerlei gegevens van je bezoek op sites bijgehouden, opgeslagen en verhandeld. Reclame’s op sommige sites zijn soms zo prominent aanwezig waardoor de info die je wilde vinden op de site ondergesneeuwd raakt.

Ad-blockers

Om ongewenst volgen en reclames te blokkeren kan je een ad-blocker gebruiken. Dat scheelt soms maar de ‘gewone’ ad-blocker heeft een nadeel. Website detecteren vaak dat je een ad-blocker gebruikt en vallen je vervolgens lastig met beperkte toegang of pop-up schermen om je te vragen je ad-blocker uit te zetten. Daar zit je niet op te wachten. De nieuwe manier is gebaseerd op een project genaamd pihole en bestaat als jaren en is volledig open-source zonder achterdeurtjes.

Het nieuwe blokkeren

Er is een andere, nieuwe manier om ongewenst volgen en reclames te blokkeren zonder dat een website het gebruik er van detecteert of je maar beperkt een site kan bezoeken. Veel ad-blockers zijn een plug-in / extensie voor je browser. Het nieuwe blokkeren gebeurd nog een stap eerder, voordat je site je browser bereikt door een aangepast DNS / naamserver instelling. Dat is iets lastiger maar zeker te doen en doordat het gebeurd voordat de data je browser bereikt zal in veel gevallen de site die je wilt bezoeken sneller laden.

Stel als primaire naamserver of DNS het volgende in: 77.172.2.25

DNS instellen

Apple

Op een iPhone / iPad volg je de volgende stappen:

  • Instellingen -> Wifi -> druk op de I achter het sterkte signaal en scroll naar beneden en kies Configureer DNS -> Kies handmatig.
  • Schrijf het huidige eerste ipadres op en verwijder vervolgens alle ipadressen -> klik op + en vul als eerste DNS 77.172.2.25 in
  • Klik op het + teken en vul het ipdres op wat eerst als eerste stond en kies voor Bewaar.

Je gebruikt vanaf nu voor het gekozen Wifi profiel de naamserver of DNS die advertenties en trackers blokkeert. Herhaal deze procedure voor eventueel andere Wifi profielen of eventueel bedrade internetverbindingen.

Android

De instructies voor op android (Google) komt binnenkort

Windows

De instructies voor Windows komt binnenkort.